Perisa Rokok Elektronik Popular Di Malaysia


Free Homepage TranslationSalam sejahtera dan salam satu Malaysia,

Topik kali ini saya sentuh tentang beberapa perisa rokok elektronik (RE) yang popular di Malaysia. Popular kerana cepat habis dan paling banyak permintaan menurut pengedar-pengedar yang ada di sekitar Lembah Klang.

Perisa yang popular di pasaran Malaysia

Perisa Redbull – Menurut pengedar, perisa ini merupakan perisa yang paling hangat di pasaran Malaysia sekarang. Walau bagaimanapun tidak ramai yang tahu bahawa perisa ini ada dua jenis. Pertama buatan dari China dan keduanya dari USA. Apa bezanya? Perisa dari USA rasa lebih manis kerana nisbah kandungan propelyne glycol yang lebih berbanding dari buatan China yang lebih kepada vegetable glycerine. Tuan puan jika tidak faham akan istilah ini dijemput ke topik Kandungan Dalam Perisa RE.

Terdapat juga perisa Lime Mint. Setakat ini, saya hanya tahu yang perisa ini hanya diedar oleh seorang pengedar dari USJ8 sahaja. Untuk pengetahuan tuan puan pembaca, perisa ini akan rasa lebih kick lagi jika dicampurkan dengan perisa Mint. Terasa seperti limau nipis ais dan pudina. :-) Walau bagaimanapun hanya syarikat dari USA sahaja yang mengeluarkan produk ini setakat ini.

Perisa baru di pasaran Malaysia

Strawberry Collada merupakan perisa yang dikira sebagai masih baru di pasaran Malaysia ~ kira-kira masih sebulan. Perisa ini merupakan campuran antara strawberi dan santan. Sesiapa yang pernah minum di tempat yang eksklusif seperti hotel atau restoren mewah tentu akan tahu bagaimana rasanya. Kalau mahukan rasa ais saya syorkan supaya ianya dicampurkan dengan Mint atau Double Mint nyata akan rasa nikmat kesejukannya.

Perisa yang sedang dalam kajian (belum dijual)

Saya telah diberi kesempatan oleh pengedar untuk mencuba perisa Lemon Tea dari USA. Wow memang hebat lebih-lebih lagi jika dicampurkan dengan Mint. Itu adalah kelebihan perisa dari USA berbanding China kerana kemanisannya itu.  Walau bagaimanapun perisa ini amat sedikit kuantitinya kerana masih diperingkat trial and error oleh pengedar untuk mengelakkan kerugian.

Rasanya dah ramai blogger di Malaysia yang sudah pun tahu bahawa saya bukannya pengedar rokok elektronik (RE). Saya hanya pengguna RE yang memberikan pendapat di blog sahaja. Jadi janganlah bimbang pasal saingan. Kalau mahukan saya buat review insyallah saya akan berikan kerjasama.

Artikel Lain Mengenai Rokok Elektronik

  1. Dilema rokok elektronik
  2. Panduan Membeli Rokok Elektronik (1)
  3. Panduan Membeli Rokok Elektronik (2)
  4. Ragam Pengedar Rokok Elektronik
  5. Rokok Elektronik Lebih Mesra Bayi?
  6. Bahan Kimia Dalam Perisa Rokok Elektronik? (1)
  7. Aksesori Rokok Elektronik – Pengenalan (1)
  8. Pelaburan Rokok Lebih Baik dari ASB?
  9. Pengedar Rokok Elektronik Di Malaysia
  10. Isteri Hadiah RM62,432.26 Kepada Suami Yang Berhenti Merokok?
  11. Giantomizer sudah masuk Malaysia tetapi ……
  12. Perisa Rokok Elektronik Popular Di Malaysia
  13. Akibat Clearomizer Rintangan Rendah
  14. Rokok Elektronik:EPOWER Jenama Terakhi Akan Diimport? 
  15. Rokok Elektronik Jenama EPOWER.
  16. Rokok Elektronik, TV9 dan Rizani.
  17. Ulasan Giantomizer V2
  18. Jenama Revolution V2 Akan Masuk Malaysia. NEW!!!!
  19. Sertai Grup E Cigar X-Change Info di Facebook

Sekian, kita akan berjumpa lagi pada topik yang lain.

About these ads
This entry was posted in Rokok Elektronik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

47 Responses to Perisa Rokok Elektronik Popular Di Malaysia

  1. MUHAMMAD says:

    nak tanya sikit adakah semua e-cigarette di malaysia ni selamat. Terutama dari China. tolong komen. TQ

    • inaiputih says:

      Tak juga …. kena tengok kualiti bateri dan keselamatannya. Setakat ini RE keluaran MicroCig iaitu kgo dan ego memang okay. Ada juga pengedar di Malaysia ini yang jadi tester atau QC. Jenama baru ialah Kingera tapi saya tak sempat test lagi.

      Kalau saudara ada bajet lebih, terus beli jenis mod dari USA jenama Provari http://www.provape.com/category-s/36.htm. Harga RM800 lebih tak masuk penghantaran. Nak murah sedikit try Omega dari UK ~ harga termasuk kos penghantaran RM600.

      Lain jenis mod USA saudara boleh surf terus di internet dengan gunakan string “mod e cig” di Google.

    • rico says:

      saya nak tahu bahan2 dalam perisa tu ada banyak tak….adakah sama dengan rokok biasa..

  2. MUHAMMAD says:

    Dekat mana nak dapatkan perisa red bull tu? ada tak yg dah siap dalam cartridge? Tolong bagi contact. Macamana nak guna e-liquid. Berapa titik dan cartrigde yg sedia ada boleh diguna semula ke?

    • inaiputih says:

      Saudara guna jenama RE yang mana satu? Jenis keluar lampu depan tu ke? Kalau begitu letak 5 titik dah mencukupi.
      Saya juga syorkan elok beli adaptor supaya boleh guna cartomizer. Sila layari lelong http://www.lelong.com.my/smoker-haven-users-e-cig-e-rokok-68089364-2010-11-Sale-P.htm

    • Kapasiti e-liquid yang boleh ditampung bergantung dengan saiz katrij anda. Adalah lebih mudah bagi kami mengganggar kapasitinya jika saudara boleh memberi maklumat terperinci mengenai e-cigarette anda seperti :

      a) Jenama
      b) Pautan / link bagi e-cigarette yang anda gunakan.

      Secara kasar,

      Sistem katrij bagi model :

      1) Model Joye 510 (Standard), EGO or KGO (Standard) = 20 titisan
      2) Model E-Health Cigarette (201,202,301,401,402) = 3 – 4 titisan

      Sistem Cartomizer (Standard) With foam :

      0.8 ml – 1.1 ml

      Sistem Cartomizer (Standard) Edition-2 R4 :

      0.8 ml – 1.1 or 1.2 max

      Sistem Cartomizer @ Clearomizer (MEGA @ XL) :

      1.7 ml – 2.0 ml Max

      Terima kasih.

    • ina says:

      go to FB (Kokor E Cig)

    • zarul says:

      prisa redbull sye ade jual..6ml 10 rggt..mcm2 prisa ada..
      kalu spe2 nk? emel kt sye izwanzarul@gmail.com..

  3. MUHAMMAD says:

    Adakah jenama murahan menggunakan diethylene glycol. Saya agak risau sebab bahan ini agak toksik kepada manusia..

    • inaiputih says:

      Terima kasih dengan soalan saudara. Diethylene Glycol (DG) selalunya digunakan untuk tujuan “anti freeze”.

      Untuk perisa dari China khususnya dari Dekang Technology, memang tak ada sebab Dekang mematuhi FDA. Boleh rujuk sini >> http://www.e-cigarette-global.com/e-liquid-manufacturers-response-fda-t372

      Untuk jenama lain dari China, saya tiada maklumat dan memang saya tak beli pun sebab tak yakin melainkan dari Dekang. Kebanyakan perisa dari China ini guna VG, wapnya lebih tapi kurang rasa manis.

      Untuk perisa dari USA, insyallah setakat hari ini belum lagi ada bahan DG, mematuhi FDA serta ratio PG adalah lebih.

      Saya syorkan supaya saudara guna perisa dari USA atau mana-mana negara Erpoah sebab di sana banyak Agensi pengawal seperti FDA, SGS dan ROHS termasuk jenama Dekang dari China.

  4. MUHAMMAD says:

    Adakah jenis refill yg anda sarankan tu boleh dipakai pada cartridge pakai buang.

    • inaiputih says:

      Boleh. Rakan saya ada guna jenis refill pakai buang.

      Walau bagaimanapun kalau saudara rasa bimbang takut tak sedap, elok cuba dahulu, cari mana-mana pengedar. Cuba cari pengedar Gombak, kalau saudara dari KL. Rajinlah surf internet sebab saya bukan kenal semua pengedar.

      Saya hanya pengguna RE.;-)

      • melayu bersatu says:

        saya hanya nk memberitahu..kebanyakan pengedar aksesori rokok elektronik ni suke ambik kesempatan..mentang2 just diaowg je yang da jual benda2 mcm ne…sesuka hati naikkan harga..dalam iklan tulis clearomizer rm 20…tapi ajen dari putrajaya amri jual pada saya rm40 satu.layanan pulak x yah cerita la…customer yg nk bagi duit,tapi layan customer mcm anjing..ne la melayu meniaga…TOLONGLAH LAYAN CUSTOMER DGN BAIK…KAMI YANG MEMBERI ANDA SEMUA WANG..KALAU IKLAN RM20..JUAL RM20 LA…JANGAN LA NK NAIK KAN HARGA SESUKA HATI….kami yg isap rokok re kebanyakkan nye berpedapatan rendah dan gune re pon nk jimat duit dari isap rokok tembakau..tapi kalu mcm ne ragam pengedar rokok re..payah la….egen dari gombak…saya salute anda…anda mmg ramah dan memberi maklumat yg diperlukan…tq.

  5. Salam,

    Nie link bagi e-liquid :

    http://ecigarettemalaysia.blog.com/2010/10/16/smoking-juice-e-liquid-e-juice-all-prices-depend-on-ordered-quantity-free-shipping/

    Price :

    1) 1 x 10 ml = RM 15 (Pos Daftar)
    2) 2 – 5 unit x 10 ml = RM 15 / per unit (Pos Ekspress)

    3) 6pc and above = RM 15/ per unit (Poslaju)

    If you want to order more than that, please request the quotation. I’ll offer you more great saving.

    ==============================================

    FLAVOR AVAILABLE :

    VG VERSION

    1) Dunhill

    2) Marlboro

    3) Salem – New Arrival (New Version)

    4) Turbosmog

    5) Gudang Garam

    6) Menthol (New Version / Old Version) – BOTH AVAILABLE

    7) Redbull

    8) Vanilla

    9) Chocolate Cream

    10) CheeseCake

    11) Butterscotch

    12) Juicy Peach

    13) Apple

    14) Mango

    15) Kiwi

    16) Fruit Punch

    17) Strawberry – New Arrival

    18) Coffee – New Arrival

    19) Pinacolada – New Arrival

    20) Djarum Black (Kretek) – New Arrival

    21) Grape – New Arrival

    22) Watermelon – New Arrival

    23) Coca-Cola – New Arrival

    24 ) Cherry Mix Cola – New Arrival

    FLAVOR AVAILABLE : NOW AVAILABLE (24.03.2011)

    PG VERSION

    1) 555 – New Arrival

    2) Strawberry – New Arrival

    3) Blackcurrant – New Arrival

    4) Watermelon – New Arrival

    5) Redbull – New Arrival

    6) Cigar – New Arrival

    7) Pinacolada – New Arrival

    *****EGO-T TANK CARTRIDGES COMPATIBLE*****Cheerssssssss……..

    Coming Soon (Still under manufacturing):

    1) DK Tab

    2) Caramel Mocha

    3) Caramel Popcorn

    4) Espresso

    5) Blackberry

    6) Blueberry

    7) Waffle

    8) Honeydew

    9) Ice Lemon Tea

    10) Gudang Garam

    ALL E-Liquid are ORIGINAL DEKANG. Menthol Flavor now available with Dekang or Non Dekang.

    Please contact us for the Strength and E-Liquid Base available.

    Thank you.

    ==============================================

    STATE DEALER :

    1) SARAWAK :

    Sibu – 0128569103 (Fadhlan)

    2) PERAK :

    Lumut – 0195583307 (Hakimi)

    3) WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA :

    Putrajaya – 0129711309 (Khairil Amli)

    4) WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR:

    Gombak – 0163750548 (Rizani)

    5) NEGERI SEMBILAN

    Rembau – 019-2466882 (Mohd Rozi Bin Hamzah)

    ==============================================

    POLICY

    1. Goods sold are not exchangeable for cash.
    2. Seller (dracomalfoy) will not responsible for lost and damaged during shipping period.
    3. Seller (dracomalfoy) will not be responsible for any missing shipment due to wrong mailing address given by buyer
    4. Damaged during shipping cannot claim as warranty. Buyer will require to return the goods on their own cost.
    5. If item is out of stock I will refund money back to you or you can exchange other items.

    ==============================================

    ENQUIRY

    Please email me at : dracomalfoyxray@yahoo.co.uk

    If you have any enquiry. Please provide info (Item Number / Description) when you do any enquiry.

    Apologize if I did not reply to SMS.

  6. Salam,

    Kalau nak tempah melalui internet pun boleh. Walaubagaimanapun, kalau nak COD dan test drive [Hehehe] bolehlah berhubung terus dengan state dealer diatas untuk mengatur sesi test drive [Mcm nak beli kete la plak kena test drive – Hahaha]

    Jika ada flavor kegemaran saudara / saudari tiada dalam senarai kami, cadangan boleh dihantar terus ke :

    Email : dracomalfoyxray@yahoo.co.uk

    Sila nyatakan :

    a) Jenis flavor
    b) Base liquid (VG / PG)
    c) Nicotine strength

    Segala cadangan akan diteliti dan dipertimbangkan,

    Terima kasih diatas sokongan anda semua.

  7. MUHAMMAD says:

    Boleh anda komen tentang E-health cigratte ada kah model ini bagus?

  8. Ingin Tahu says:

    Saudara Shahrulnizam,

    Kalau RE jenis KGO, berapakah jumlah maksimum yg boleh dititik pada katrij yg sedia ada dan adakah ianya selamat dari segi kesihatan ? Takut overdose la pulak…

    • Rizal says:

      Untuk pengetahuan suadara, Bagi katrij modl ego/kgo/vgo. Secara kasarnya adalah antara 8 titis ke 10 titis shj(serapan kapas). Pengunaan apapun termasuk lah makanan jika berlebihan pastinya akan memudaratkan. Di sini kita adalah pemandunya, maka bergantung kpd cara pemanduan kita. Kita yg mengawal segalanya. Dinasihatkan pengambilan liquid/juice hanya nikotin level low 12mg ke bawah. Kebahayaan di sini jika mengambil nikotin yg tinggi dikhuatiri berlebihan akan menyebabkan kesan seperti pening dan sakit kepala(kesan nikotin yg tinggi.)

  9. Ingin Tahu says:

    terima kasih di atas info yg sgt berguna ini saudara rizal.

  10. deinzsssss says:

    Mr Mohammad Shahrulniam adalah trusted & 5 star seller.Good in after sales services walaupun berada di kapit sarawak.Mesra pelanggan.

  11. Ayie Chor says:

    assalamualaikum inaiputih & semua pengguna re..saya ada soalan nk ditanya…sebelum sy membeli rokok elektronik ini sy dh buat research tentang penggunaannya..jd baru-baru ni sy ada beli 1 set e-cigarette jenama M-health cigarette..kotak set ini sebijik mcm e-health punya…so soalan sy mcm ni :
    1.adakah jenama ini bagus ?
    2.selalunya bateri akan habis ikut kekerapan hisapan kn ?
    3.katrij yg dibekalkan jenis pakai buang, so sy dh modified sikit dgn letakkan kapas dlm katrij yg mengisi e-liquid tu dan dh test dgn isi kordial berperisa(sebelum sy nk beli e-liquid)..persoalannya,ada effect tak benda yg sy buat ni utk kesihatan atau pengewap sy (besi yg segi tiga tu),maaf sy lupa istilah
    ***minta kerjasama semua untuk menjawab persoalan2 sy sebab sy ni newbie..lg 1 sy beli rokok ni dkt ipoh dgn harga rm 50 sedangan dkt penang sy dpt info rm 30 je..tak tau la penjual tu kenakan sy ke tak n,wallahualam…terima kasih>.ASSALAMUALAIKUM

    • inaiputih says:

      Wa’alaikum salam,

      Saudara Ayie terlebih saya mohon maaf kerana lewat reply. Masih berhari raya lagi.
      Selain kapas saya syorkan saudara supaya search di http://www.lelong.com.my untuk cari pengganti kapas >> “Blue foam”.

      Ketahanan bateri sebelum caj semula memang ikut kekerapan. Setakat ini ini saya tiada ukuran spesifik untuk mengukur ketahanan ni, cuma menggunakan istilah “heavy smoke”r dan “mild smoker” sahaja. Heavy smoker kalau pakai m-health tu, selalunya 2 – 3 jam sahaja.

      Mengenai penggunaan kordial, bahan yang digunakan sudah tentu telah diluluskan. Tetapi tidak sesuai untuk dijadikan bahan pengewap kerana sudah tentu rasanya berlainan. Kelebihannya cuma tiada nikotin sahaja. Saudara boleh ke kakivapor.com untuk beli set perisa DIY.

      Selamat mencuba. :-)

  12. Aman says:

    Salam perkenalan semua, saya beli E health cig di pasar road dgn harga RM 20 dan catridge Rm 5 untuk 1 kotak (10 pcs) minggu lepas. Tapi tak berapa convinient sebab:
    1. Kerap nak charge.
    2. Teruk sikit nak menyedutnya.
    3. E-liq cepat habis
    Selepas 4-5 hari saya beli CigsRoyale( sila lihat cigsroyale.com) dengan harga offer, u know what?

    I am really satisfied sebab 1x cas blh pakai 2 hari. 1x sedut vapour banyak dan rasa macam rokok sebenar. Cuma harga sekotak (Cartomizer) consist of 5pcs mahal sangat Rm 50.
    Baru call En Rizani nak beli e-liquid nak try refill balik. Siapa yg pernah buat, blh komen sikit.
    Naktanya inaiputih apa komen pakar jantung tentang e-cig dlam tv 9 tu? Saya tak tengok. Sebenarnya saya pernah buat angioplasty dan quit smokin dari 2004 hingga kini. Cuma lately gian sudah mari balik, tu yg cari alternatf lain.

    • inaiputih says:

      Komen pakar jantung? Kenapa saudara tak tengok video tu sampai habis? Kalau tak silap saya pakar tu kata, e cig merupakan alternatif terbaik untuk berhenti merokok. :-)

  13. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A handful of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this issue?

  14. noob says:

    saya tinggal di area Petaling Jaya. Berminat nak dapatkan Ego-T starter pack, dengan siapa saya sepatutnya berurusan?

  15. nazrie says:

    boleh tlg bagi saya nama pengedar di melaka?

  16. zul says:

    Saya dari kuching sarawak,sudah hampir 2 bulan menggunakan vapor,sekarang nak bertukar menjadi pengedar plak,he2,mcmane sy nak mulakan bisness ni,maksudnya,nak carik org yg boleh supply vapor ngm liquid ni,boleh bagi cadangan?tq =)

  17. hamd says:

    asalamualaikum,saya tetiba terfikir pula…..halalkah liquid tersebut?maklumlah semua datang dari china dan USA,takut benda yg kita sedut tu ada bahan terlarang.maaf ya soalan ni muncul lepas saya melalui sebuah restoran cina yang tengah galak memasak untuk pelanggan

  18. Tavanesan says:

    Admin
    Mana I boleh dapatkan perisa di taiping perak .sekarang I pakai juicy peach. I nak lain perisa.
    Thank you.

  19. faizalfadziar says:

    Salam sya nak tnya.
    ada xpengedar perisa yg bjenama VG??
    boleh saya tahu perisa apa lg yg ada???
    dan berapa harga 1 botol yg 10ml??

  20. Kaerol says:

    As salam inaiputih,

    saya difahamkan jika kita guna e-juice yang 100% VG akan menyebabkan penggantian coil yang lebih kerap??? adakah ini benar??? mohon bantuan saudara.

    terima kasih.

  21. What i do not realize is in reality how you’re not actually a lot more smartly-favored than you may be right now. You are so intelligent. You know thus considerably with regards to this matter, produced me individually imagine it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t involved except it
    is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent.
    At all times handle it up!

  22. Consolidate Debts are often the best means of providing debt relief.
    No matter what type of loan. People with a good credit score.
    An online debt consolidation calculator is a great method to quickly
    increase your credit score, you have to pay.

  23. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting
    that I actually loved the usual info an individual supply to your visitors?
    Is gonna be again often in order to investigate cross-check
    new posts

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s